Ta szybka nalewka nie potrzebuje miesięcy, aby być dobra. Wystarczą trzy składniki

Dodano:
Nalewka na miodzie Źródło: Shutterstock / Kuttelvaserova Stuchelova
Większość nalewek potrzebuje długich miesięcy, aby stały się zdatne do picia. Ta szybka miodówka już po tygodniu będzie mieć odpowiedni smak.

Ważne: nalewka na miodzie to napój alkoholowy, dlatego nie mogą po niego sięgać dzieci i młodzież do 18 roku życia, kobiety w ciąży i inne osoby, które z różnych powodów nie powinny pić alkoholu. Zgodnie z aktualnymi wytycznymi nie ma bezpiecznej dla organizmu dawki alkoholu.

Miodówka to jedna z najprostszych nalewek. Jej podstawą jest miód, który w alkoholu zachowuje swoje cenne właściwości: m.in. działa antybakteryjnie i wspomaga leczenie objawów przeziębienia.

Jak zrobić nalewkę na miodzie?

Miodówka to jedna z najprostszych nalewek. Ważne jest jednak, jaki miód do niej wykorzystasz: gotowy trunek będzie miał taki smak, jak miód. Dlatego niekoniecznie sprawdzą się tu ostre miody gryczany czy spadziowy (oczywiście nie oznacza to, że nie można zrobić z nich nalewki, wszystko jest rzeczą gustu), idealne z kolei będą miody kwiatowe, ale też np. miód cytrynowy czy miód z kwiatów pomarańczy (do kupienia w sklepach z produktami z Włoch czy kuchniach świata). Dobrze w nalewkach sprawdza się też miód lipowy.

Nasz przepis to nalewka na spirytusie. W wielu przepisach znajdziecie zalecenie, aby miód z wodą zagotować i zdjąć łyżką cedzakową powstałe szumowiny. To dobra metoda, jeśli bardzo zależy ci na idealnie klarownej nalewce, jednak gotowanie miodu sprawia, że traci on swoje cenne właściwości. Aby gotowa nalewka była bardziej klarowna, można ją przecedzić przez papierowe filtry do kawy.

Nalewka z naszego przepisu jest dość mocna i słodka. Jeśli wolisz słabsze trunki, możesz zrobić nalewkę na samej wódce, albo do naszego przepisu dodaj jeszcze ok. 300 ml soku z cytryny.

Przepis: Miodówka

Prosta nalewka na miodzie.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 0,5 litra miodu
  • 1 litr spirytusu
  • 1 l przegotowanej, ciepłej wody

Sposób przygotowania

  1. Robienie nalewkiWodę wymieszaj z miodem. Dodaj spirytus i odstaw całość na co najmniej tydzień.

Jak długo musi stać miodówka?

Przy nalewkach zasada jest prosta, im stoją dłużej, tym są lepsze. Niektóre z nich jednak bez obowiązkowego odstania wielu tygodni czy nawet miesięcy nie są zbyt dobre do picia. Z kolei miodówka (ale też miodówka z cytryną i cytrynówka) są nalewkami, których można próbować już po kilku dniach. Jeśli planujesz zrobić miodówkę na specjalną okazję, wówczas zrób ją 2-3 tygodnie wcześniej. Będzie idealna.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...